Електрическите тротинетки стават все по-популярни у нас, наред с това и

...
Електрическите тротинетки стават все по-популярни у нас, наред с това и
Коментари Харесай

Експерти предлагат максимална скорост от 20 км/ч за електрическите тротинетки

Електрическите тротинетки стават все по-популярни у нас, наред с това и случаите.

Държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата " предлага промени в два закона, които ще вкарат правила - по кое време, къде и с какъв брой километра в час могат да се употребяват. От Столична община възнамеряват да обособят и паркинги за тях.

Тротинетките са разнородни, някои от тях могат да подвигат оптималната скорост до 60 км/ч. Нямат фар или звънец, тъй че постоянно остават незабелязани, отбелязва БНТ. 

Електрическите тротинетки да се движат с оптималната скорост от 20 километра в час, предлага Агенцията, заяви " 24 часа ". Тя желае регулация за тези транспортни средства в Закона за придвижване по пътищата и Закона за пътните транспортни средства. Оттам оферират минимална възраст 14 година за хората, които употребяват тротинетки. Тогава обаче оптимално допустимата скорост ще е 12 км в час до навършване на 16 година

Да бъдат написани правила за наложителните защитни средства при ръководство на електрически тротинетки - каски и светлоотразителни жилетки, а може би и наколенки, само че това подлежало на полемика, споделят от организацията.

Другото условие, което да влезе в закон, е по каква инфраструктура да бъдат карани тротинетките. В някои страни те са неразрешени на велоалеи, споделиха от организацията. Ще се дискутира и дали да се въвеждазадължителна регистрация и застраховки за електрическите тротинетки.

Мотивът да се вкарат в регулация са няколкото случая с тях. Според организацията има потребност от създаването на наложителни минимални правила за безвредното им придвижване. През последния месец организацията е направила обзор на европейския опит в тази посока. Подходът на страните членки е друг - в някои от тях се допуска, че са пешеходци и им е разрешено да се движат по тротоари и велосипедната инфраструктура, до момента в който в други това е изцяло неразрешено.

Максимално позволената скорост за тях също варира - сред 18 км/ч в Белгия, до 20 км/ч във Франция и Германия. На места са въведени условия за регистрация, застраховка и наложителна минимална възраст на лицата, които ги ръководят.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР